lördag 7 januari 2012

Retroaktiv framtid

Retroaktiv framtid det är namnet på utbildning. I grundskolan går unga människor och ska utbildas för framtiden, men deras utbildning är inte framtagen och planerad av framtiden, utan av dåtidens (de vuxnas) gissningar eller önskning ar om sin egen utbildning. Vad gör det för samhällsutvecklingen? Hur ska skolan se ut? Och vad ska läraren göra?

I första av snittet i Unga nätkulturer framförs tankar om att skolan måste förändras. Särskilt som Bo Dahlbom, professor vid IT-Universitetet i Göteborg och Scientific Direktor vid Interactive Institute uttrycker saken: "Skolan riskerar i nuläget, i stället för att skola för livet, att skola för skolan" och beskriver klassrummens bänkrader som "bilden av ett kontor från 1930-talet". När jag själv är ute på praktik funderar jag själv på varför det ser ut som det gör. En gång kände jag mig riktigt obekväm med möbleringen för att den stred mot min kunskapssyn.

Det beskrivs också att läraren ska ta en viss roll som coach, vägvisare eller källkritiker. Staffan Hansson menar: "Lärarens uppgift blir i stället att hjälpa eleven att hitta, granska och analysera kunskap och information." Hansson tycker inte läraren behöver ha teknikkunskaperna för de finns ju redan hos de flesta elever. Ett uttalande som strider mot skolministerns uttalande om att lärarna behöver fördjupade ämneskunskaper. Jag håller med Hansson. Jag som lärare ska bara vara orienterad inom det här området och det hjälper eleverna mig med sedan ska jag hjälpa eleverna att reflektera över sina nätaktiviteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!